Autor Wątek: Przedmuchiwanie konsoli  (Przeczytany 3571 razy)

Offline CINEK10

• Hall of Fame
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 43
  • Tylko martwi walczą uczciwie
Przedmuchiwanie konsoli
« dnia: Wrzesień 16, 2013, 22:53:21 »
Dobra mój problem natury technicznej wygląda tak. Coraz częściej zawiesza mi się konsolka podczas wyłączania gierek.
Na różnych forach wyczytałem, że być może konsola się przegrzewa i wtedy warto zmienić jej miejsce lub przedmuchać. Jako, że mam bardzo dobre lokum dla konsoli to pierwsza opcja odpada i pozostaje druga w której pojawia się problem.
Połowa osób się skarży, że po przedmuchiwaniu konsoli owszem kurz bardzo ładnie z niej wylatuje, ale potem jest jeszcze gorzej niż było. Niby jakieś kable i styki mogą się przez to poluzować i takie tam. Znowu druga połowa osób pisze, ze bardzo fajnie wszystko się polepszyło i nie ma problemu.
I teraz nie mam pojęcia co zrobić bo mam dwie sprzeczne opinie w mniej więcej takiej samej ilości. Jako, że tutejszym forumowiczom ufam najbardziej to mam do was pytanie ;). Czy ktoś może to już robił i jest pewien, że na pewno nie ma z tym problemu  lub ma może jeszcze inny pomysł na przyczynę tych zwieszeń. Dodam tylko, że tak się dzieje za każdym razem jak wyłączam jakąkolwiek grę.

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
Odp: Przedmuchiwanie konsoli
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2013, 08:08:29 »
Jeśli masz slima to nawet dobre miejsce nie zapewnia dobrego chłodzenia,zwróć uwagę że konsola się cholernie grzeje od spodu.Dzieje się tak bo stoi na nóżkach których nie ma :) ,dlatego warto ją trochę podnieść do góry.Druga sprawa to przedmuchiwanie,ja robiłem i nie narzekam a robię to co jakiś czas i nie jest to jakieś tornado które powyrywa jakieś kabelki :D .Ja całą procedurę rozpocząłem od wyczyszczenia wszystkich szczelin odkurzaczem,następnie przedmuchanie i na koniec jeszcze raz wciągnięcie resztek kurzu odkurzaczem.

Offline CINEK10

• Hall of Fame
  • Level *5
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2013, 21:47:18 »
Nie no Ja mam FAT'a (poczciwy chlebaczek ;D). Także z chłodzeniem dobrze bo mam dużo dziurek i przestrzeni w konsoli i dla konsoli :D
Jakby co to wciąż czekam na odpowiedzi :)

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2013, 07:14:07 »
A do czego potrzebna jest tobie kolejna odpowiedź :D ,robisz to co napisałem wcześniej tylko pomijasz zastosowanie wyższych nóżek :) .Jeśli się boisz że ci się poluzują jakieś kabelki czy styki to masz problem,chociaż moim zdaniem taka usterka jest bardziej realna podczas tansportu ze sklepu do domu :D .Moja rada,przestań czytać te bajki i bierz się za czyszczenie konsoli a zawsze możesz ją rozkręcić i wyczyścić ręcznie.

Offline CINEK10

• Hall of Fame
  • Level *5
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2013, 19:27:37 »
No tak zrobiłem to całe przedmuchiwanie i faktycznie tornado to to nie jest, ale stracha i tak mi zrobiło. Jak po całym procesie włączyłem konsolę to chodziła głośno i zawiesiła mi się podczas próby włączenia meczu w FIFIE. Potem resecik i już jest ciszej, lepiej i bez zwiech.
Także dzięki ww za przekonanie mnie i + karma ;)
Temat można zamknąć lub pozostawić dla potomności :D

Offline gesio

• Level 1
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2013, 22:20:28 »
wiem że temat zamknięty ale mogę wykluczyć parę rzeczy ( sprawdzone na własnym sprzęcie ) tryb czyszczenia ps3 jest dobry i konsola ciszej chodzi dla tego ze wentylator fata czyści się z kurzu lecz problem zostaje taki ze wewnątrz obudowy i na płycie główne zostaje dziadostwo nawet się ostatnio zdziwiłem co w napędzie zastałem bo jak już pisałem syn namieszał mi w napędzie ale awaria usunięta wszystko gra polecam wszystkim, długowieczność sprzętu polega na czyszczeniu jak już od ps2 stosuje metodę mało używane często czyszczone min raz na 2 miesiące rozbiórka i czyszczenie najlepszy odkurzacz i mycie wewnętrznej części obudowy dla konsol bez gwarancji nie ma problemu z gwarancjami gorzej wtedy wentylacja i dbałość o czystość dookoła konsoli nie wiem jak z slimkami bo nie mam wiem że się grzeją jeszcze mogę polecić jak ktoś dużo gra podkładki pod laptopa ja mam tyle ze mam wentylatorki przełożone nie jak w oryginale ze dmuchała powietrze od spodu tylko ze wyciągają ciepłe powietrze

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2013, 06:01:02 »
Nie no Ja mam FAT'a (poczciwy chlebaczek ;D). Także z chłodzeniem dobrze bo mam dużo dziurek i przestrzeni w konsoli i dla konsoli :D
Jakby co to wciąż czekam na odpowiedzi :)

to ile dziurek się u siebie naliczyles? xD