Autor Wątek: Opowiadając historię studia Telltale  (Przeczytany 3573 razy)

Offline chionae

• Level 11
  • *
  • Reputacja: 21
  • Sun On Yee
Opowiadając historię studia Telltale
« dnia: Marzec 31, 2013, 21:41:51 »
Jesli takowy dzial nie powstal to tu jest miejsce na Wasze opinie na temat niesamowitej gry roku 2012 pt. The Walking Dead ;)
Na poczatek powiem, ze nieduzo do ocenienia jest w tej grze, jesli nie nawiazemy do fabuly, ktora jest najwyzsza wartoscia w grze, a kazda najmniejsza wzmianka moglaby byc juz wielkim spoilerem.
Wbrew pozorom musze bardzo pochwalic strone graficzna ;) wydawac by sie moglo, ze wynika ona z niskiego budzetu, i choc pewnie to prawda w ogole tego nie widac - gra wyglada na umyslnie stylizowana na komiksowa forme, przez co jej deweloping byl naturalnie tanszy, co mozna zaobserwowac takze w banalnej cenie calej gry ktora wynosi 80zl a w promocji dla plusaków do 3 kwietnia za 38zl - 4 odcinki (bo pierwszy za freesa takze jesli ktoś nie gral jeszcze, niech gna!). Takze oprawa wizualna jest naprawde przyjemna, pewnie gdyby byla "mocniejsza" to nie dalabym rady z wszechobecnymi jelitami i mozgami na wierzchu :D patrzac na aspekty muzyczne, to sprawa jest dosc prosta i troche za bardzo powtarzalna i calkiem rzadka, co dodaje wlasciwie jeszcze wiekszego autentyzmu, jesli wokol panuje kompletna cisza.
Ciezko tutaj takze sprecyzowac jaki jest to gatunek, ale na pewno point-and-click z jakas tam domieszka survivalu, co wydawac sie moze nudne, proste i banalne, ale to nieprawda. Po prostu nieprawda.
Najwazniejsze jednak to co mozemy odkryc w tej niebanalnej produkcji. Co to takiego? Prawdziwa autentycznosc uwydatniona potezna dawka emocji, ktora w moim wypadku odreagowana byla salwami niepohamowanego placzu, ktory utrzymuje sie niemal do chwili obecnej. Presja decyzji czasem miazdzy czlowieka, jednak to samo sie dzieje w prawdziwym zyciu - kazda nasza decyzja doprowadza do nieodwracalnych konsekwencji, ktorych mozemy zalowac do konca zycia.
Co zatem sprawia, ze cos tak zwyklego z daleka staje sie gra roku? Odpowiedz jest prosta. Serwuje potezna ilosc emocji, ktorych łakniemy w grach. Dostarcza od groma wzruszeń, szoku, strachu i obrzydzenia, ktore w swej kombinacji daja jedyne w swoim rodzaju poczucie naszego czlowieczenstwa, ktore latwo zatraca sie w dziejszym swiecie, czego przykladem moga byc liniowe postacie w grach i ich nadmierna perfekcja w dzialaniu i losach. To nielinowa historia, opowiadana w sposob inny, niz reszta produkcji o zywych trupach. To opowiesc o relacjach miedzyludzkich i szlaku ich postepowania w obliczu lęku, samotnosci i bezradnosci.
Co do zakonczenia, to zdecydowanie miazdzy. Szok wzbudzil ogromne lzy, a sam ending zaciekawil mnie do chorego stopnia, ktory sprawia, ze na nastepny sezon wydam kazde pieniadze.

Wiem, ze nie zawarlam zadnych interesujacych konkretow, ale po prostu musialam wyrazic swoje zdanie o tej genialnej produkcji :D . Spedzenie z nia paru dni nauczylo mnie czegos nowego, zapewnilo nowe doznania graczowi, a takze uswiadomila jak wyglada przepis na sukces - to po prostu oryginalny pomysl i wyjatkowe wykonanie, a nie spektakularne efekty specjalne i liniowa fabula, nie zmuszajaca do najmniejszych przemyslen.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2013, 21:43:43 wysłana przez chionae »
Rzeź dokonana w imię moralności zwie się sprawiedliwością. -  Tite Kubo

http://pinkishshotgun.blogspot.com/

Offline DeNi

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 12
  • Eyoo PSN: deni1997
Odp: Opowiadając historię studia Telltale
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2013, 22:03:41 »
Nasuwa mi się jedno pytanie... Jest jakaś zgodność z serialem?

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2013, 22:06:45 »
Grałem w 1 darmowy epizod i był niesamowity. Bardzo ciężkie wybory, świetna fabuła. Genialna muzyka. Bardzo klimatyczna grafika. Na samym początku traktowałem tę grę niezbyt poważnie, ale z czasem mi się ona spodobała. Naprawdę jest czasem ta gra... straszna. Jeśli ktoś nie przeszedł tego epizodu niech nie odwija!
Spoiler (hover to show)

« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2013, 22:12:23 wysłana przez Zoran Lazarevic »

Offline chionae

• Level 11
  • *
  • Sun On Yee
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2013, 22:07:07 »
Nasuwa mi się jedno pytanie... Jest jakaś zgodność z serialem?

Nie ma, praktycznie w ogole poza malymi wyjatkami w postaci wlasciciela farmy o imieniu Hershell i Azjaty Glenna, co jest dziwne moim zdaniem, ale niech im bedzie :D w grze oni sa z reszta tylko przez chwile, ale ogolnie gra nie ma nic wspolnego z serialem :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2013, 22:09:16 wysłana przez chionae »

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2013, 22:20:20 »
Ja niestety dopiero się wkręciłem w serial,po dwóch dniach mam za sobą 30 odcinków :D .Ból jest taki że to nie mój gatunek jeśli chodzi o gry,no może z filmami jest podobnie :) .Fakt jest taki że nie ma możliwości nie obejrzeć tego serialu,jeśli z grą jest podobnie to może się też skuszę :) .

P.S. Po co ten spojler Zorro,na dodatek pisany czarną czcionką na czarnym tle :D .

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2013, 22:22:50 »
Ja niestety dopiero się wkręciłem w serial,po dwóch dniach mam za sobą 30 odcinków :D .Ból jest taki że to nie mój gatunek jeśli chodzi o gry,no może z filmami jest podobnie :) .Fakt jest taki że nie ma możliwości nie obejrzeć tego serialu,jeśli z grą jest podobnie to może się też skuszę :) .

P.S. Po co ten spojler Zorro,na dodatek pisany czarną czcionką na czarnym tle :D .
Ponieważ niekażdy przeszedł tę grę, a to jej fragment...

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2013, 02:30:50 »
Hahaha, rozwalilas mnie, dziewczyno. "oprawa wizualna naprawdę przyjemna"... Przecież to jest techniczny syf, jprdl... Tobie się gry nie pomylily? Na szczęśćie gra pod każdym innym względem jest świetna. Ok, mnie też się ta gra podoba i to bardzo, ale nie gadaj, że oprawa jest ładna, bo w tym momencie obrazasz takie produkcję jak np Ghost Recon, The Line, Dante's Inferno, czy Sniper Elite v2... Ale jeśli chodzi o resztę, to zgadzam sie w 100% z chionae.

PS: Zoran, a tutaj -> "Bardzo klimatyczna grafika" <- spadłem z krzesła xDDDDD
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2013, 03:11:48 wysłana przez Konrad_93 »

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2013, 08:20:37 »
Dla mnie ta grafika jest naprawdę klimatyczna, dodaje jakby grozy. Rzadko się zacina, rzadko tekstury znikają, mało błędów animacji... Ta grafika naprawdę bardzo mnie się podoba.

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2013, 10:46:15 »

To teraz spraw,żeby ci co nie przeszli tej gry nie mogli zobaczyć tego spojlera :D .

Offline chionae

• Level 11
  • *
  • Sun On Yee
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2013, 11:50:12 »

To teraz spraw,żeby ci co nie przeszli tej gry nie mogli zobaczyć tego spojlera :D .

spokojnie, to malo znaczny spoiler :D ale i tak namawiam do kupna, mowie Ci, doznania niezapomniane ;)

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2013, 01:28:35 »
Oglądałem w necie całe TDW, wszystkie epizody, więc wiem co w tym jest. Straszne też było gdy:...

PROSZĘ, NIE OTWIERAJCIE TEGO SPOILERA, JEŚLI NIE PRZESZLIŚCIE GRY, BO TO SPORY SPOILER! NAPRAWDĘ, POTEM NIE MIEJCIE EW. ŻALU.
Spoiler (hover to show)