Autor Wątek: W co graliście w 2012 roku?  (Przeczytany 4602 razy)

Offline Alt

• Admin
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 75
  • Ojciec Dyktator
    • Portal Uncharted
W co graliście w 2012 roku?
« dnia: Grudzień 29, 2012, 11:49:16 »
W co graliście w 2012 roku? Ja przedstawię swój przegląd ogranych tytułów. Początek roku należał do Uncharted 3, naprawdę sporo grałem - było to widoczne potem w moich lepszych wynikach w IV niż w V sezonie.

W kwietniu wreszcie kupiłem coś nowego, a mianowicie trylogie Jak and Daxter w wersji cyfrowej. Moja ulubiona seria z PS2 odżyła na nowo w mojej PS3. Gry są naprawdę świetne, szczególnie Jak 2 wygląda wyśmienicie. Znowu dałem się wciągnąć...  Fabułę w końcu zrozumiałem, bo wcześniej ja jako mały brzdąc nie ogarniałem, a gra jest całkowicie po angielsku. Jak na razie udało mi się zdobyć platynę w jedynce i trójce, w dwójce mam ogromny problem z minigierkami... bardzo ciężko jest zdobyć platynkę... no ale kiedyś muszę - to mój obowiązek jak platynki w Uncharted. Bawiłem się tymi trzema grami aż do czerwca.

Na początku lipca kupiłem PS+ Plus i była to świetna decyzja. Sony od E3 2012 regularnie dostarcza masę dobrych gier co miesiąc. Grania jest naprawdę sporo, tym bardziej, że ja mało gier na PS3 ograłem tak naprawdę, więc ta oferta jest jak najbardziej dla mnie. Szczególnie się cieszę z małych produkcji dostępnych tylko w PS Store. Co ogrywałem z plusa? Outland - super platformówka 2D, zaciąłem się w pewnym momencie - muszę kiedyś to przejść. Renegade Ops - gra twórców Just Cause, odrzuciło mnie od niej sterowanie, nie sprawiało mi frajdy tylko wręcz przeciwnie, może kiedyś dam jej drugą szansę. Oddworld: Stranger's Wrath HD - jest to konwersja z xboxa 1, gra jest dla mnie totalnym zaskoczeniem, nie spodziewałem się, że jest taka dobra.. sam nie wiem dlaczego jej jeszcze nie ukończyłem. Teraz muszę zrobić miejsce na mistrza...

Deus Ex: Human Revolution panowie i panie! To najlepsza gra w tym roku w którą grałem i jedna z lepszych w jakie grałem w życiu. Produkcja przede wszystkim deklasuje KLIMATEM i wciągającą fabułą, aż chce się czytać wszystkie notatki, komputerki żeby odkrywać tajemnice i ciekawostki świata w wizji studia Eidos Montreal. Urzekła mnie w tej grze swoboda działań, otwarty świat z zadaniami pobocznymi, a każdą misję można przejść na różne sposoby... albo rozbijając ścianę i strzelać w kogo popadnie lub dyskretnie niczym Snake z MGS skradać się i eliminować przeciwników po cichu lub kupić sobie umiejętność Niewidzialności i po prostu przechodzić obok przeciwników niezauważonym. Najwięcej frajdy sprawiało mi hackowanie wszelkich komputerów, kamer, drzwi, które odblokowują dostęp do sekretnych pomieszczeń itp. Czasem to hakowałem najpierw wszystko co popadnie w danej lokacji, dopiero potem brałem się za misję. Jedyne co w tej grze jest słabe to jednak strzelanie - jest masa uzbrojenia, ale jednak nie daje takiej frajdy jak stealth. Denerwują również długie loadingi, po każdej śmierci dłuuuuuugi loading... no ale trudno, duży świat musi się wczytać. Niestety, nie mam platyny w tej grze... ukończyłem ją 2 razy, ale za drugim razem nie zaliczyło mi nie zabijania żadnego przeciwnika i nie uruchamiania żadnego alarmu. Grę oceniam na 9.5/10.

Co było dalej? Gra Max Payne 3, też mnie miło zaskoczyła, Rockstar nie zawiódł po raz kolejny. Jej największa zaleta to długość rozgrywki i poziom trudności, tej gry nie da się przejść w jeden wieczór. Do tego dochodzi zbieranie masy bonusów i ulepszeń do broni oraz wykonywanie wszelkich osiągnięć. Grafika też niczego sobie. Ta produkcja to odpowiednik mocnego kina akcji, jest bród, krew, intryga, dziwki i koks. Duży plus za retrospekcje Max'a, misje w pokrytym śniegiem Nowym Yorku są wspaniałe. Co mnie w tej grze denerwowało? Nawet sam nie wiem... nie zawiodłem się, dostałem to czego chciałem. Na pewno kiedyś jeszcze raz ją ukończę.

Największym moim rozczarowaniem to polska gra Bulletstorm. Ukończyłem ją trochę na siłę. Grafika jest naprawdę średnia... nie lubię Unreal Engine, obiekty świecą się jak psu jajca. Projekty poziomów również nie przypadły mi do gustu, jakieś takie bez polotu i bez sensu. Denna fabuła + siarczyste żarty, które śmieszyły tylko na początku, a potem irytowały. Tylko skillpointy dawały frajdę z gry i dawały dużo możliwości w rozgrywce, ale już w połowie gry nie chciało mi się grać. W sumie żałuje, że ją ukończyłem :/ No ale to moje zdanie o tej grze, niektórym może się podobać.

Potem nawinęło się jeszcze Machinarium, Starhawk, Crysis 2, Limbo. W Machinarium i Starhawk bardzo mało grałem. Pograłem trochę w Crysis 2 (ok. 5 godz gry) i jakoś gra mi nie podeszła, nie chce mi się dalej grać. Trochę nudnawa, fabuła mnie nie wciągnęła. W Limbo zaciołem się gdzieś w połowie gry, nie chce czytać poradników, kiedyś sam przejdę.

Natomiast w listopadzie kupiłem Assassin's Creed III w wersji cyfrowej. Aż wstyd się przyznawać, ale jeszcze nie ukończyłem nawet 10% gry :( Muszę się w końcu za to zabrać bo jest zacna. Wypowiem się o tej grze jak ją ukończę. Czekają na mnie również poprzednie odsłony serii. W między czasie w tym roku grałem trochę w multi COD4 i meczyki online w Fifie 12. Aktualnie to czasem odpalę kooperacje w MW3 i kilka meczyków zagram.

Na koniec zostawiłem sobie Far Cry 3. Grałem w ostatnie dni i jest niesamowita. Bez wątpienia najlepszy tytuł wydany w tym roku. Prawie wszystko w tej grze jest wspaniałe. Fabuła, autentyczne nieszablonowe postacie (szczególnie Vaas), OGROMNY teren działań jako wyspa, misje poboczne, misje kooperacyjne oraz potężny edytor map, który daje masę możliwości. Wczoraj aby dostać się do misji to najpierw przeleciałem parę kilometrów paralotnią, wskoczyłem na skuter wodny, przejechałem nim rzekę i wskoczyłem na quada, musiałem pokonać ogromną górę usianą licznymi ruinami starych świątyń... pokonanie wszystkiego zajęło mi 2 godz. Ta gra to prawdziwa przygodówka, jest odkrywanie tajemnic wyspy, jest zbieractwo wszelkiej maści przedmiotów, są nawet halucynacje i są mega :) Far Cry 3 przypomina mi trochę Uncharted, w pewnych jej momentach dociera do mnie, że U przy niej to dziecinna bajeczka :) Gra jest na miesiące grania. Grafika ładna, ale czasem boli szarpiąca momentami animacja. W sumie ją dopiero liznąłem, zobaczymy co będzie dalej ;)

Uff ale się rozpisałem... a w jakie Wy gry graliście w tym roku?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2012, 13:35:32 wysłana przez Alt »

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
Odp: W co graliście w 2012 roku?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2012, 12:25:03 »
Ja, od stycznia do sierpnia grałem w Fifę 12, i do końca roku w U3 i Fifę 13.

Offline kuba_uncharted

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2012, 13:28:04 »
Rok rozpocząłem grą Uncharted 3, co chyba jest logiczne. :P Wtedy miałem życiową formę, wtedy U3 było kompletnie inną grą. Fajniejszą, płynniejszą, mniej zlagowaną.
W maju zakupiłem Max Payne'a 3. Jedna z najlepszych gier tego roku. Fabuła świetna, retrospekcje genialne, muzyka w grze zaje**sta. :P Gra dosyć długa i jak już napisał Alt, poziom trudności dość wymagający. Przeszedłem grę na Hardzie z wielkimi nerwami i biciem serca w ostatnich misjach gry. :P
W sierpniu zaczęła się liga U3.
W końcówce września zakupiłem FIFA'e 13. Świetna gierka, cieszynki pomysłem udanym. Gra wydaję się być o wiele szybsza, dynamiczna. Jestem właśnie w robieniu platyny w tej grze. Trochę zajmie jeszcze czasu zanim tę grę odniosę na półkę.
Listopad = Call Of Duty Black Ops 2
Kampania, może być, lepsza niż w BO1
Multiplayer, taki sobie, dużo lagów, już trochę dawno nie grałem, ale po nowym patchu, jest tych lagów o wiele mniej.
Zombie, najlepsza rzecz w BO2. Traznitu jeszcze nie ogarnąłem, ale chcę to uczynić niedługo.
W lutym lub w marcu kupiłem jeszcze Crysisa 2, gra taka se... Kampania jednorazowa, nie taka, żeby mogło się do niej wrócić. Multi, też takie sobie, nie wciągnęło mnie zbytnio.
Kwestią czasu jest, a zakupię Far Cry'a 3. Wszyscy tą grę chwalą, więc to aż grzech jej nie kupić. :P

Offline DeNi

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 12
  • Eyoo PSN: deni1997
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2012, 14:23:58 »
U mnie ubogo.. Początek roku należał do U3, później przyszło GTA IV, gra dobra lecz krótka i mało pomysłowa.
Później miło mnie zaskoczył DiRT 3, genialny silnik. Jedyne czego w nim brakuje, to możliwość odtwarzania własnej muzyki... Grafika powalająca, system uszkodzeń boski, nie mówiąc o poczuciu prędkości. Jadąc 170km/h przez las obok urwiska z kamerą od środka zapewnia realizm, wrażenia jak na grę niesamowite.
Na urodziny przyszłydł do mnie Batman Arkham City, który mimo świetnego poprzednika, miło mnie zaskoczył. Nieszablonowe misje, różnorodność wśród misji pobocznych. W końcu czas na Far Cry 3. Cód, miód i maliny.. Kocham maliny... Mimo, że od grafiki w niektórych miejscach można wymagać więcej, można poczuć atmosferę tej gry i bardzo szybko ją pokochać. Sama fabuła jest genialna, pomysł który wydaje się prosty i banalny, stał się czymś odrębnym, tworzącym klasę samą dla siebie. Vaas... Postać... lekko rąbnięta, mimo to nie jest zwykłym idiotą. Brakuje mi tylko jednej rzeczy...
Po wybraniu opcji ratowania przyjaciół, przydałaby się misja w której coś z nimi robimy... Lub by była możliwość kontaktu z nimi..

To tyle.. W styczniu przybędzie MW3

Offline Ted

• Admin
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 42
  • Redaktor Portalu UNCHARTED.pl
    • Portal Uncharted.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2012, 14:40:10 »
Możemy razem pograć Deni w MW3 jak chcesz ;).
U mnie rok jak zawsze mija u boku Call of Duty - MW3, chwilę grałem też w MW1 i BO1.
Ponadto, trochę grałem w Max Payne'a 3 (albo raczej się patrzałem), U3 (single, jeśli chodzi o online to zagrałem może 10 meczy) i teraz Far Cry 3. Gierka jest genialna, zwłaszcza edytor map. :D

Offline DUPAPA123

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 36
  • Visca el Barça!!
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2012, 14:47:53 »
Początek roku także zacząłem od U3, w które nołlajfiłem ile się dało... i na tyle ile byłem w stanie... potem przyszła taka gra jak Naruto Ultimate Ninja Storm Generations... przeszedłem ją w dwa dni... xD no a potem grałem troche multi w tejże grze... a potem znowu wróciłem do U3...potem na urodziny dostałem BF3... (to był wrzesień)... multi troche grałem, nawet mi się spodobało ;) Potem od razu dostałem FIFE 13... i tutaj zacząłem dopiero grać i grać... najpierw Sezony, potem Ultimate Team... itd...itd....no i przyszły święta.... dostałem DJ HERO <lol2> nawet fajna gra ;D, razem z mikserem ją dostałem...dostałem także AC III, w które teraz gram od czasu do czasu gdyż liga unchartedomaniaka odciąga mnie od upragnionego AC... ogólnie gra Zaje... i nią zakończę rok gier... może tych gier jakoś sporo nie było, ale to dlatego że odkładam kasę na gry które wyjdą w 2013 roku ;)

Offline Sebek17

• Level *2
  • *
  • Reputacja: 40
    • Moje gameplaye, unboxingi,poradniki na youtube
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2012, 15:29:25 »
Ja zacząłem również od Uncharted 3 :D potem było MW3, Batman: Arkham City,Portal 2,lego:piraci z karaibów,LBP,LBP2,Killznoe 3,F1 2011,Mortal kombat,uncharted 2(aby platyne zrobić) i oczywiście nadal w BF3 pogrywałem. Następne to gry z ps+ czyli: Bordenlans,Crysis 2,Bulletstorm,Machinarium,red dead redemption,Motorstorm,lara croft,warhammer,Deus ex. ostatnie 3 miechy to czas gorących premier :D począwszy od Moh:Warfighter,natępnie ACIII a kończąc na BOII :D Więc trochę w tym roku pogrywałem xD

Offline plampa97

• Moderator
  • Level *4
  • *
  • Reputacja: 39
  • Mia San Mia
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2012, 15:52:23 »

Offline CINEK10

• Hall of Fame
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 43
  • Tylko martwi walczą uczciwie
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2012, 20:19:28 »
Yyy rok to niemal na pewno od U3 zaczęło całe rUpl bo wtedy były kwalifikacje i runda zasadnicza PLU ::) Ale już w Lutym zakupiłem DRIVER San Francisco i między treningami pogrywałem sobie. Gierka nawet niezła, ale czegoś brakuje. ż do Czerwca grałem w rózne gry: KILLZONE3, Uncharted 3, Star Wars The Force Unleashed I i II, FIFA09, Assassin's Creed Revelations i coś tam jeszcze chyba było. Pod koniec Czerwca zakupiłem sobie The Amazing Spider-Man. Grałem w nią przez dwa dni po 8h ;D Przeszedłem, pofruwałem po NY, porobiłem zadania poboczne i w końcu odłożyłem na półkę. Do końca wakacji grałem głównie z plampą w Uncharted 2 i 3 oraz KILLZONE 3. Potem nastał upragniony przeze mnie Październik :D A w nim Need For Speed Most Wanted i Assssin's Creed III. Obie gry są ekstra o ile nie oczekujecie od nich więcej niż od poprzedniczek bo wtedy się zawiedziecie. W między czasie musiałem pogrywać oczywiście w U3 bo akurat wtedy była końcówka sezonu ::)
KONIEC :)

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2012, 20:41:41 »
W ostatnim dniu 2012r., czyli 31.12.2012r. zacząłem grać w Battlefield Bad Company 2 na PS3. Gratki dla DICE i EA za fenomenalną grę. Grałem w nią od momentu dostania (13:00) do momentu przygotowań do Sylwka (18:00). Genialne klasy, ogromne mapki, wyważone bronie. Poprostu miód dla mego pada :P. Bardzo dobra grafika, jak na bodajże 2010r. Ogółem geniusz! :)

Offline AllMustDie

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 25
  • Bartosz.
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 01, 2013, 19:10:52 »
Od stycznia do czerwca u3 ,potem do listopada nic, potem u3.

Odpalilem między czasie max payna, ale bez szału

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2013, 00:40:14 »
Sorry, ale nie spamiętam wszystkiego...  Jeśli ktoś ciekawy, to prosze bardzo -> https://www.playfire.com/JohanLiebert88 :D

Offline el-lo

• Level *2
  • *
  • Reputacja: 25
  • It's only one UNITED
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2013, 14:52:49 »
Oh, sporo się nazbierało. W większości to tłukłem w fifę 12 i 13, dosyć dużo w singla u3 i u2, miejsce w moim sercu zagrzało Diablo III, na które tak długo czekałem, było GTA IV z wszystkimi dodatkami, przyszedł WoW pandaria i RoM, również LoLowałem, Skyrim obijałem chyba z 300 godzin, sniper ghost worrior, dsj 2.1, worms armageddon, więcej gier nie pamiętam, za mało gier serdecznie żałuję i postanawiam poprawę.