Autor Wątek: Prypeć - Czarnobyl  (Przeczytany 3477 razy)

Offline zalewaja

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 27
  • A żyć możesz tylko za to za co mógłbyś umrzeć
Prypeć - Czarnobyl
« dnia: Sierpień 18, 2012, 20:28:41 »
Hejka!
Być może kogoś temat zainteresuje :). Niebawem wyjeżdżam na kilkudniową wycieczkę do tego niesamowitego, opuszczonego i zapomnianego przez ludzkość miejsca.
Pewnie pytacie czemu o tym piszę? Otóż mam straszną chęć porobić fotki ...nagrać (być może) jakiś krótkometrażowego filmik, którym oczywiście podzielę się z wami.
Spodziewajcie się że na przełomie kilku najbliższych dni, dodam jakiś materiał, być może z dyktafonu, aparatu, komórki na tą stronę.
To co uda mi się przemycić na teren ,,miasta duchów'' zostanie wykorzystane.
Tak, dokładnie tak : nie wolno wnosić aparatów, ani żadnego tego rodzaju sprzętu, do tego trzeba mieć uprawnienie. Cóż, pożyjemy zobaczymy ;)

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
  • Reputacja: 39
Odp: Prypeć - Czarnobyl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2012, 21:18:40 »
3mamy qciuki ;) jak by  co będziemy wysyłać delegacje do Ciebie jak będziesz siedział w kiciu ;)

Offline Alt

• Admin
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 75
  • Ojciec Dyktator
    • Portal Uncharted
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2012, 01:28:08 »
O ty skubańcu! Moje marzenie życia! Może za rok się wybiorę z kumplami  :D Powiedz, jedziesz z rodziną/obóz/z kumplami? Z biura podróży (bo organizują)  czy na własną rękę, zamawiając obowiązkowego przewodnika na miejscu? Czekamy na jakikolwiek materiał!  ;D

Offline zalewaja

• Level 21
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2012, 22:45:17 »
Od dzisiaj zamierzam prowadzić dziennik, aż do zakończenia wyprawy. Jak to ze mną bywa będzie on troszeczkę nietypowy. No to do dzieła!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19 sierpnia
Światło ze starej lampki solnej rozświetla mój pokój...którą to już mamy godzinę? 22:48! Dość wcześnie, a ja już dosiadłem się do kompa. :) No cóż, każdemu może się zdarzyć! Poza tym ciemno wszędzie, głucho wszędzie: miasto od dawna spowite mrokiem. Wszyscy śpią. Cóż lepszego mam do roboty?
Przejdźmy więc do rzeczy, przecież po to dla was to wszystko piszę.
Jestem pełen obaw i niepewności. Jak to będzie wyglądać? Czy wszystko pójdzie zgodnie z planem? Takich pytań roi mi się w głowie co niemiara. Zapomniałbym o promieniowaniu  :-X. To trochę straszne, a jak pewnie się domyślacie chciałbym się nie martwić.

Niewielkie miasto Czarnobyl na Ukrainie w 1986 roku było zamieszkane przez około 15 tysięcy ludzi, a pobliska Prypeć przez około 50 tysięcy. Były to miasta zasiedlone głównie przez pracowników pobliskiej Elektrowni Jądrowej im. Włodzimierza Lenina. Życie toczyło się tam spokojnie i w równowadze, mieszkańcy przygotowywali się powoli do Święta Pracy i pochodów majowych, gdy feralnego dnia 26 kwietnia w elektrowni doszło do największej katastrofy jądrowej w historii świata. Życie tych wszystkich ludzi zmieniło się na zawsze i w umysłach większości mieszkańców krajów Europy awaria zasadziła ziarno strachu przed energią nuklearną, którego przez dziesięciolecia nie udało się wyplewić.

Przypadki czy błędy?

Dzień wcześniej, 25 kwietnia personel Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej pod przewodnictwem zastępcy naczelnego inżyniera ? Anatolija Diatłowa dostał zgodę na przeprowadzenie ważnego eksperymentu na reaktorze nr 4. Polegał on na wykazaniu, jak długo w sytuacji awaryjnej, po ustaniu napędzania turbin generatorów parą z reaktora, energia kinetyczna ich ruchu obrotowego produkuje wystarczającą ilość energii elektrycznej dla potrzeb awaryjnego sterowania reaktorem. Czas ten byłby potrzebny by uruchomić system awaryjnego zasilania elektrycznego sterowania reaktorem, czyli mały generator elektryczny napędzany przez silnik spalinowy. Uważano tą próbę za całkowicie bezpieczną i nieryzykowną.
Zespół zmiany nocnej, który nadzorował eksperyment składał się ze : starszego inżyniera kontroli Leonida Toptunowa, szefa zmiany Aleksandra Akimowa oraz mającego pieczę nad wszystkim Anatolija Diatłowa, który był jednym z czołowych radzieckich inżynierów atomistów. Kontrowersyjny i działający w ostrym reżimie człowiek, zawsze twardo stawał po stronie swoich racji, co było jednym z głównych przyczyn katastrofalnego rozwoju wydarzeń w sterowni reaktora nr 4.

Ekipa ta według pierwotnych planów miała nadzorować w nocy jedynie pracę wyłączonego już za dnia reaktora. Jednak zmiana planów (spowodowana żądaniem dyspozytorni w Kijowie) zaowocowała opóźnieniem eksperymentu, w związku z tym pracownicy zmiany nocnej przejęli całą procedurę nie będąc przygotowanym na napotkane warunki, a przekazane im opisy pełne były ręcznych poprawek i skreśleń. Innym znaczącym niedopatrzeniem było niepowiadomienie przez zarząd personelu o wadach reaktorów typu RBMK-1000 pracujących w elektrowni, np. o ich niestabilności przy małej mocy lub wadliwych prętach kontrolnych, wpuszczanych do jądra reaktora. Przy takich mankamentach technicznych i dodatkowo przy wyłączeniu przez pracowników niektórych systemów awaryjnych, m.in. automatycznego wygaszania reaktora, eksperyment nigdy nie powinien się odbyć. Lecz pod naciskami radzieckiego Zarządu Energii Atomowej i naczelnego inżyniera, Leonid Toptunow 26 kwietnia o godzinie 00.30 rozpoczął do niego przygotowania na reaktorze nr.4. Próbował zredukować jego moc z nominalnej (3,2GW) do założonej (0,7-1,0GW), lecz przez nieuwagę zaniżył ją za bardzo uzyskując tylko 10 MW. Doszło przez to do nadmiernego wydzielania ksenonu-135, co przy przy braku urządzeń kontrolnych wykrywających takie zdarzenia, zmusiło inżynierów do kolejnego błędu: wysunęli pręty kontrolne z jądra, próbując zwiększyć moc na powrót do co najmniej 200 MW. W takich sytuacjach powinno się wyłączyć całkowicie reaktor na 24 godziny. Gdy udało się uzyskać 200 MW Diatłow, zgodnie z planem, rozkazał zwiększyć obieg wody chłodzącej (mimo sprzeciwu Toptunowa, który wiedział, że nie wolno kontynuować eksperymentu z mocą trzykrotnie niższą, niż powinna), co przy dalszym wysuwaniu prętów kontrolnych i ?zatruciu ksenonowym? spowodowało niestabilność i zupełną utratę kontroli nad reaktorem.

Skupiony wsłuchuję się w ciszę otaczającego mnie miasta. Kolejny łyk kawy. Oj będzie się działo, oj będzie
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Offline Sebek17

• Level *2
  • *
  • Reputacja: 40
    • Moje gameplaye, unboxingi,poradniki na youtube
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2012, 22:58:53 »
Zauważyłem jedna dziwną rzecz ;) Piszesz że była godzina 22:48 a post został dodany 22:45 :P dziwne ..... :D A tak ogółem czekam na kolejne części :)

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2012, 23:10:52 »
na Ukrainie jest inny czas ;)
1 godzina różnicy ;)

Offline Sebek17

• Level *2
  • *
  • Reputacja: 40
    • Moje gameplaye, unboxingi,poradniki na youtube
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2012, 23:57:51 »
Oj tam Don ;D Zawsze rozwiązanie znajdziesz :D

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2012, 07:32:28 »
ja z Ukrainą mam 2h różnicy... jeśli się nie mylę,
pracuje z paroma Ukraińcami ;]

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2012, 07:46:59 »
Pamiętam ten dzień do dzisiaj,byłem akurat w szkole podstawowej i wyprowadzono wszystkich na boisko szkolne gdzie były punkty do podawania Jodu.A tak z ciekawostek,to jednym z pierwszych przybyłych na miejsce po katastrofie był generał Władimir Rodionowicz Kliczko (śp.ojciec braci Kliczko).

Offline zalewaja

• Level 21
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2012, 21:11:56 »
Na dniach wstawię zdjęcia..obiecuję :)

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *