Autor Wątek: Piwo - Wasze ulubione gatunki.  (Przeczytany 8822 razy)

Offline Carmen

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 29
Odp: Piwo - Wasze ulubione gatunki.
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 22, 2013, 16:17:32 »
Czyli według ciebie ludzie w USA są jeszcze bardziej uważani za niedorozwojów ? Tam alkohol dozwolony jest od 21 roku życia.

Właśnie miałam to napisać.

DeNi, jak teraz po alkohol sięgają jedenastolatki, to co by było, gdyby był on dostępny od 16 lat? W sumie najważniejsze jest właśnie to, co napisał Don. Nastolatki rosną, dojrzewają nie tylko wewnętrznie. Alkohol w dużych ilościach nie jest zdrowy dla nikogo, a co dopiero dla dzieci, czy "prawie" dorosłych. Zresztą, moim zdaniem, jeśli o Polskę chodzi, to ta liczba 18 jest wręcz niewystarczająca. Każde pokolenie sięga po alkohol coraz wcześniej. Zapytaj swoich rodziców, jak to było 20-30 lat temu. :P Moim zdaniem powinni tę liczbę zwiększyć co najmniej o 2.
Poza tym, znam niejedno miejsce, gdzie alkohol sprzedają nieletnim "Jakby co mówicie, że od żula kupiliście, jasne? I nie pić mi tutaj pod sklepem", ściągając na dodatek więcej niż od dorosłych. Business is business.

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 22, 2013, 16:41:40 »
Jeśli chodzi o te 20-30 lat temu,to młodzież mogła sobie tylko pomarzyć o alkoholu.Oczywiście nie mówię że nie można było kupić,wystarczyło pójść na metę i nikt nie pytał o wiek :) .Dodatkowo sklepy nie były tak długo otwarte jak to jest dziś a alkohol był sprzedawany od 13-tej,poza tym nie było jakiś durnych mandatów których i tak nikt nie płaci ;D ,jeśli już to było jakieś skromne pałowanie przez Milicję :P .Tak samo jak to napisała przedmówczyni,byłbym za podniesieniem granicy wiekowej od której można by było kupować alkohol i tylko dlatego że właśnie u nas są największe niedorozwoje.Teraz pytanie dlaczego jestem taki okrutny :D ,otóż dlatego że codziennie widuję narąbane gówniarstwo jeszcze ze szlugami w gębie które dopiero co parę lat temu poszło do szkoły.

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 22, 2013, 19:06:40 »
Czyli według ciebie ludzie w USA są jeszcze bardziej uważani za niedorozwojów ? Tam alkohol dozwolony jest od 21 roku życia.

DeNi, jak teraz po alkohol sięgają jedenastolatki, to co by było, gdyby był on dostępny od 16 lat? W sumie najważniejsze jest właśnie to, co napisał Don. Nastolatki rosną, dojrzewają nie tylko wewnętrznie. Alkohol w dużych ilościach nie jest zdrowy dla nikogo, a co dopiero dla dzieci, czy "prawie" dorosłych. Zresztą, moim zdaniem, jeśli o Polskę chodzi, to ta liczba 18 jest wręcz niewystarczająca. Każde pokolenie sięga po alkohol coraz wcześniej. Zapytaj swoich rodziców, jak to było 20-30 lat temu. :P Moim zdaniem powinni tę liczbę zwiększyć co najmniej o 2.
Poza tym, znam niejedno miejsce, gdzie alkohol sprzedają nieletnim "Jakby co mówicie, że od żula kupiliście, jasne? I nie pić mi tutaj pod sklepem", ściągając na dodatek więcej niż od dorosłych. Business is business.

A jeżeli teraz po alkohol sięgają czternastolatki? :P :P :P

Offline Carmen

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 22, 2013, 20:56:53 »

A jeżeli teraz po alkohol sięgają czternastolatki? :P :P :P

To bym się cieszyła, bo ja po raz pierwszy popełniłam ten błąd dużo wcześniej. ;)

Offline CINEK10

• Hall of Fame
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 43
  • Tylko martwi walczą uczciwie
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 22, 2013, 22:26:47 »
Jezu z wątku dla koneserów piwa zrobiła się tutaj widzę jakaś debata społeczna na temat kiedy można pić alkohol.
Według mnie to u nas powinno być tak jak w stanach. Tzn. swoją dorosłość osiągasz stopniowo. Tam masz po kolei najpierw możesz sobie zrobić prawko prawko od 16, potem możesz decydować o sobie (wybory itd.) od 18, a na sam koniec masz alkohol i stosunki od 21. Wszystko ładnie stopniowo i bez jakiegoś nagłego bum jak u nas gdzie na raz otrzymujesz prawo do wszystkiego. I potem masz jakąś parę 18 letnich narkomanów i pijaków z dzieckiem w drodze. Którzy nie mają pokończonych szkół itd. Za szybko u nas dostaje się taką pełnię władz i niektórzy naprawdę do niej nie dorośli, przez co przewyższa ich to i mają problemy do końca życia.
Aż dziw, że Ci kretyni z USA sami na to wpadli (pewnie jakiś człowiek o polskich korzeniach stworzył ten pomysł ::))
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2013, 22:28:24 wysłana przez CINEK10 »

Offline Alt

• Admin
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 75
  • Ojciec Dyktator
    • Portal Uncharted
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 23, 2013, 01:43:51 »
Aż dziw, że Ci kretyni z USA sami na to wpadli (pewnie jakiś człowiek o polskich korzeniach stworzył ten pomysł ::))

To, że w USA żyją sami kretyni to najbardziej kretyński stereotyp :) Po prostu im więcej ludzi tym większe prawdopodobieństwo znalezienia jakiegoś debila.

Ja zacząłem pić piwo jak już miałem te 18 lat i wcale nie czuje się gorszy :) Wcześniej piłem ale baardzo rzadko :) Piwo powinno być dostępne po 19 roku życia, po maturze, a wóda i inne po 21 roku życia moim zdaniem :) Jak widzę małych chłystków jak piją pod cmentarzem to sam się ich już boje czy mi przypadkiem nie wpier.. Nie jestem rodzicem ale nie chciałbym żeby moje dziecko w wieku 15 lat piło piwo i paliło fajki. A wracając do tematu... już mam dość tych wszystkich szikaczy, nigdy nie piłem prawdziwego piwa, nie wiem gdzie go szukać :(

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 23, 2013, 07:58:57 »
Prawdziwe piwo masz Piotrek tutaj :) http://www.bierhalle.pl/_php/index_base.php?Screen_Option=1&Page_ID=29&Page_Owner_ID=3
W obecnych czasach mogę powiedzieć że niestety ale znam smak prawdziwego piwa,kiedyś tylko takie było w sklepach.Żeby nie czekać na pytanie jakie to jest prawdziwe piwo to odpowiadam od razu,niepasteryzowane którego termin ważności jest ok.3 dni.Nie należy porównywać tych piw do tych niby niepasteryzowanych dostępnych w sklepach,do tego ważność 6-8 miesięcy.Między innymi ze względu na ten krótki termin ważności,piwa były dostarczane do sklepów w poniedziałki,środy i piątki.Jeszcze jedna ciekawostka,najszybciej znikały browary w brązowych butelkach bo się później psuły od tych w zielonych.Chodziło o to że przez brązową był bardziej ograniczony dostęp światła,zielona przepuszczała więcej i dlatego szybciej się psuło.

Offline Fayte

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 23, 2013, 17:08:06 »
za swoje pije tylko Kasztelana niepasteryzowanego, najlepsze piwko jakie piłem, a też już zdążyłem opić trochę   piw regionalnych;)