Autor Wątek: Piwo - Wasze ulubione gatunki.  (Przeczytany 8806 razy)

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
Piwo - Wasze ulubione gatunki.
« dnia: Kwiecień 27, 2013, 01:07:42 »
Taki luźny temat, który właśnie przyszedł mi do głowy. Piszcie nazwy waszych ulubionych piw ;)

No to zacznę, więc: El quatro fantastico - Żywiec, Lech, Heineken i Tatra. Na piątym miejscu dałbym ex aequo Kasztelan i Warka. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2013, 01:12:14 wysłana przez Konrad_93 »

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
Odp: Piwo - Wasze ulubione gatunki.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2013, 09:24:52 »
Podobno (ja nie piję) bardzo dobre jest EB i Perła.

Offline AllMustDie

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 25
  • Bartosz.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2013, 09:44:36 »
jak było EB to ciebie w planach nie było.

Offline Zoran Lazarevic

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2013, 10:26:19 »
Ale dobre było?

Offline Konrad_93

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 35
  • rUpl !
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2013, 11:55:53 »
jak było EB to ciebie w planach nie było.

All, a skąd masz pewność, że kiedykolwiek były plany? xDD

Offline Ted

• Admin
  • Level *5
  • *
  • Reputacja: 42
  • Redaktor Portalu UNCHARTED.pl
    • Portal Uncharted.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2013, 13:03:50 »
Ja lubię bardzo Piwo Pszeniczne oraz Miodowe. :D
Poza tym ostatnio polubiłem Budweissera - za jego cenę (butelka 2,22 zł) oraz nietypowy aromat.
A na ogół to Tyskie Ponad Wszystkie. ;)

Offline AllMustDie

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 25
  • Bartosz.
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2013, 14:17:30 »
Panowie,
jeśli chodzi o piwa, to co prawda nie uznaje się za wielkiego znawcę ale te wszystkie korporacyjne marki, jak by się nie nazywały go nic innego jak siki.

spróbujcie sobie piw z małych, nie znanych browarów, które co jakiś czas wypuszczają na rynek np. 100 hl piwa i które można kupić w typowych sklepach piwnych.

Polecam piwa wyprodukowane pod banderą AleBrowar, które robione i rozlewane są w browarze Gościszewo.
Piwa o nazwach Rowing Jack, Amber Boy, Lady Blanche <---- w której czuć lekką owocową nutę.

W każdej części Polski można znaleźć ciekawe rzadkie piwa, od pobliskich browarników.

Wszystko zależy od chmielu, te amerykańskie są bardziej gorzkie... ja osobiście nie przepadam że takimi, ale znam ludzi którzy tylko takie piją. Dużo można pisać...

Offline ww200

• Level *4
  • *
  • Reputacja: 72
  • Dominus vitae necisque
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2013, 11:34:42 »
To teraz kolej na mnie,wprawdzie nie jestem znawcą piw ale na Zlocie zobaczycie że je lubię (czyt.budowa ciała) :D .
Wiadomo że na pierwszym miejscu u mnie jest Kasztelan,niestety już tylko z przywiązania do tej marki a nie za walory smakowe.Nie jest to już te dawne Kasztelańskie bo tak się nazywało jeszcze na początku lat 90-tych,jest to już zwykły browar jak większość i tak jak to Bartek powiedział "sikacze".Wszystkie te dobre browary powykupywały giganty browarnictwa i zrobiły z nich te sikacze,tak jak to zrobił Carlsberg z browarami Sierpc gdzie robią Kasztelana.Pamiętać należy o jednym,tam gdzie nie ma chmielu w składzie to tam jest żółć bydlęca a skąd to wiem,z kontroli jakie były robione chyba 2 lata temu i były podane marki w jakich wykryto "zamiennik" chmielu.Jeśli chcecie napić się prawdziwego browca,to zróbcie tak jak napisał Bartek bo prawdziwy browar jest w małych browarach.Pozostałych miejsc nie piszę bo nie jestem wybredny,oby tylko nie było to prawdziwe angielskie piwo Tyskie :D .

Offline Electrik_eye

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2013, 14:02:44 »
Ja również nie jestem żadnym znawcą piw, oraz pijam je bardzo sporadycznie (siłownia i te sprawy ;) ), ale na pewno mogę polecić Lecha i odradzić Tatrę. Pijąc Tatrę to pijesz jedno piwo a sikasz jak po dziesięciu ;p

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2013, 13:06:56 »
Więc moja teoria na temat piwa jest taka,
najgorszym piwem jest :

uwaga

uwaga

Twoje pierwsze piwo...
Pamietam jak kiedys spróbowałęm po raz pierwszy alkoholu (piwa), kupilem takie które wygladało na najbardziej porządne .... spróbowalem i było tak gorzkie że musiałem sie zmusić do wypicia... miałem w tedy chyba 17 lat ...
Tym piwem było uwaga uwaga : Tyskie
od tamtej pory starałem sie pić tylko Tyskie, i to właśnie piwo było moim numerem 1.
Ale oczywiście marketing, oszczędności i zachłanność sprawiły właśnie że Tyskie już nie smakuje jak kiedyś...
Chociaż i tak jest dla mnie numerem jeden z sentymentu. Ale zaczałem szukać tańszych odpowiedników,
i tutaj właśnie w Irlandii jest takim odpowiednikiem Carslberg, w promocji mozna kupic puszkę za 1Euro.
Przykladowa cena Tyskiego to 1,65e w lidlu/tesco lub 2,20 na stacji albo w jakims sparze.
Guinessa nie lubie i nie rozumiem fenomenu tego piwa ...
EB było modne jak ja jeszcze sie piwem nie interesowalem... kiedys mi kolega powiedzial ze wlasnie nigdzie nie mozna znalezc... i kiedys jechalem w trasę z ojcem i na jakiejś stacji benzynowej dorwalem wlasnie ten browar, i chcialem go sprobowac... smaku nie pamietam ale wiem ze nie bylo tragedii ale tesknic nie ma za czym bo jest mnóstwo podobnych browarów...
Co do Kasztelana to nie mialem okazji ale na pewno spróbuje .
Nie lubie pic słodkich browarów : Warka, Strong, Tatra, (Tatra Mocna jeszcze jakosc wejdzie)
Smakowych też nie lubie ... piwo musi miec smak piwa, a nie soczku czy sam nawet nie wiem czego ....
Zgadzam sie co do opini na temat malych browarów, i zblizam sie do momentu kumulacyjnego mojego wykladu,
otóż kiedyś tutaj w Irlandii w okolicach morza z Żoną znaleźlismy sklep alkoholowy, niby z zewnatrz jak każdy inny of licence ale w środku była cała sciana mało znanych marek piwa ...
Wybraliśmy najbardziej kontrowersyjna nazwe, mianowicie Delirium.

tutaj adres do strony browara :
http://www.delirium.be/

Piwo to jest na prawde genialne, ma wspaniały głeboki gorzki smak, jest mętne w środku i potrafi zawrócić w głowie ;)
W Irlandii jest mało popularne (tylko w tym jednym miejscu widziałem) i kosztowało chyba 4e jak nie wiecej,
dlatego pije tylko z jakiejś okazji, ale będąc we francji (gdzie jest bardziej popularny) spotkalem go w zwyklym osiedlowym sklepie to kosztuje okolo 2E.
To piwo na prawde kazdy powinien przynajmniej raz spróbować ... wtedy zmieni sie jego podejscie do Tyskiego i innych Polskich browarów, albo pokochasz albo znienawidzisz... jedno jest pewne, na pewno nie bedziesz obojętny ;)

Offline GaGa_Style

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 1
  • PSN:gabriel_polska
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2013, 22:42:29 »
A ja nie pije piw :P
Moje Drugie Konto To Free_RuNNeR-7 Dodawajcie Do Znajomych :D

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2013, 00:07:10 »
Więc nie spamuj.

Offline DeNi

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 12
  • Eyoo PSN: deni1997
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2013, 11:07:32 »
Skoro temat o alkoholu, to może się tutaj nada. Czy my ( Polacy) jesteśmy uważani za niedorozwojów w pewnym sensie? W wielu krajach jest on dostępny od 16 roku życia, nie żebym się tego domagał, tylko ciekawi mnie czemu u nas jest akurat od 18? Nawet na wyżej podanej stronie jest do wyboru, starszy niż 16 lat, młodszy niż 6 lat. Wiem, zabrzmię jak zbuntowany gówniarz, który pcha się do chlaństwa, by później robić burdel. Ale no kurde, jak to jest, że nie mal wszędzie jest to od 16, u nas od 18? Dlaczego na to narzekam? Jak dla mnie jest to najgorsza możliwość, czemu? Jeżeli taki ja bym chciał kupić sobie dajmy na to piwo, a mam przykładowo 17lat,  to i tak je sobie załatwię, czy to od kulturalnego mężczyzny kampiącego pod sklepem, czy kogoś innego. Drugi powód. Ten sam przykład, ja, 17 lat. Wypiłem piwo, ewentualnie dwa, mam słabą głowę, więc mnie buja, do domu nie pójdę bo się boję, co robię? Chowam się gdzieś po krzakach, albo idę w jakieś nie ciekawe miejsca, co zwiększa ryzyko jakichś... No. Naturalnie też nasz ukochany, świetny, boski rząd by na tym zyskał, bo ile by na vacie zarobili. Na każdym posterunku policji jest ktoś do spraw nieletnich, kto ma sporo wolnego czasu, jak go wykorzystać? Można by prowadzić jakieś.. testy psychologiczne, czy ktoś już jest na tyle odpowiedzialny. Takie tam fantazyjne rozmyślania.

PS. Liczę się z tym, że się nie zgodzicie :D

Offline DonCerber

• Hall of Fame
  • Level Platinium
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2013, 11:57:08 »
Jak wisac nikt nie czeja na 18 lat bo taka norma... a tak to nikt by nie czekal do 16 roku i bh sie ten poziom jeszcze zanirzyl. W mlodym wieku zwlaszcza po alkoholu dzieci maja najwiecej glupich pomyslow. Pizatym mlidszy organizm jeszcze dojrzewa.  Polska jest krajem przodujacym jeslu chodzi o spożycie alkoholu, wiec staraja sie z tym jakos walczyc. Cieszcie się ze nie macie jak w Irlandii ze po 22 nie kupicie alko w sklepue tylko w pubie. Ps. Sory za literowki ale nie chcialo mi sie poprawiac na fonie;)

Offline nowy118i

• Level 21
  • *
  • Reputacja: 22
  • Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2013, 14:38:12 »
Czyli według ciebie ludzie w USA są jeszcze bardziej uważani za niedorozwojów ? Tam alkohol dozwolony jest od 21 roku życia.
Naturalnie też nasz ukochany, świetny, boski rząd by na tym zyskał, bo ile by na vacie zarobili.
A co to za różnica czy ty kupisz piwo czy ktoś ci i tak vat jest wliczony, no chyba że ci ławkowi koneserzy mają jakieś udogodnienia o których nie wiem.
Push your matches, no more rain,
Burn this fucking world today.